Om oss

Wild Lapland

Morgan är en stor snöälskare. -15 är den perfekta temperaturen om ni frågar honom. Och han har även drabbats av Polarhundssjukan….
”Polarhundsjukan börjar med att du skaffar en slädhund. Sen en till, och en till, och en till och till slut har du tappat räkningen. Vanligtvis brukar folk kanske stanna upp och tänka till lite när bilen är full med hundar och det faktiskt inte får plats fler. Men jag köpte en större bil och ett släp” Säger Morgan.

Friluftsliv har alltid varit en stor del av Morgans liv. Han har spenderat många fina timmar tillsammans med sin pappa fiskandes i någon sjö eller älv. Och så fortsatte det, Morgan studerade till fiske- och jaktguide på gymnasiet. Han har gjort militärtjänst som gruppledare och sjukvårdare med speciellt fokus på att jobba i kallt väder. Han har även drivit Katterjåkk turiststation tillsammans med en vän. Och efter det, år 2005 slog polarhundssjukan till. Och som ni förstår så finns det inget botemedel.

Hundarna

Wild Lapland består även av 28 Alaskan Huskys, både tikar och hanar, valpar och pensionärer. Dom är glada, hårt arbetande och mycket lojala hundar som älskar att springa. Dom behöver springa. Dom är födda till att springa.

Alaskan Husky är en blandras från början. Du kan inte gå på någon utställning med en Alaskan Husky. Men du kan vinna världens längsta slädhundstävling. Det är därför alla våra hundar ser olika ut. Några är vita, några är svart och några få är till och med gula. Några har blå ögon och några har bruna, det spelar ingen roll för oss.

Vi avlar på bra egenskaper:

  • Älskar att springa
  • Bra päls- och tasskvalitet
  • Vänliga mot båda människor och andra hundar
  • Äter bra, även när de är trötta
  • Gillar att jobba
  • Laganda

Det här, och mycket mer är vad vi kallar en bra slädhund.

När du följer med oss på en tur så kan vi berätta allt som du vill veta om hundarna, och antagligen mycket mer!

Hero – där allt började

När Morgan köpte Hero var han en ouppfostrad unghund som knappt var tränad alls. Men han hade dom vackraste blåa ögonen någonsin. Morgan var en nybörjare när det kom till hundspann , lika så var Hero. Men tillsammans så utforskade de sakta men säkert slädhundsvärlden. De testade sig fram, de misslyckades och de försökte igen och till slut så lärde de sig, båda två. Och snart blev Hero inte bara Morgans huvudledare, utan även hans bästa vän.

Hero litade på vart enda ord som Morgan sa, höger, vänster, över sjön, ut i djupsnön, över bergen och in i skogen. Och när snöstormen kom och Morgan inte längre visste vägen hem, då litade han på Hero. Hero tog honom alltid tillbaka hem igen.

Morgan och Hero har gjort allt tillsammans. Det är tack vare Hero som Morgan är den hundspannsförare han är i dag. Och det är tack vare Hero som vi faktiskt håller på med det här.

Vissa hundar är en ”once-in-a-lifetime-dog”. Och det var verkligen Hero. Men han finns fortfarande kvar i sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn som driver det här företag med oss idag.

Wild Lapland´s ekoturismpolicy

Min målsättning är att kunna leva av och med naturen på den plats jag kallar hemma. Företaget är uppbyggt på aktiviteter som gör ingen eller nästan ingen påverkan på naturen alls. Det är så jag vill ha det. 

Idag arrenderar Wild Lapland spåren som vi kör på, detta för att säkerställa tillgänglighet och också bidra till markägarna med vår verksamhet. På sikt hoppas jag kunna bedriva merparten av min turism på egen mark. 

Jag utgår från allemansrätten då jag tänker på hur jag ska göra med mitt företag. Vi ska berätta och visa upp det vi har runtomkring oss och det ska vi göra i årtionden framöver. Var rädd om varje blomma och buske och träd. Jag jobbar tillsammans med de andra som verkar i skogen, Samer, skogsbolag, jägare och andra entreprenörer. Jag tror att vi genom samråd kan samexistera utan konflikter. 

Huvuddelen av Wild Lapland är hundspannsturer med Alaskan huskies. Jag strävar efter att vara bäst på hundhållning! Det här genomsyrar alla turerna som du som gäst får vara med om. I tanken om hur jag jobbar med turerna så utgår jag från att “Gästen ska känna att den fått mer än den betalat för”. Samtidigt som turerna är standardiserade och säkerhetsmässigt kontrollerade finns det alltid en personlig touch då mötet mellan mig och gästen men framförallt gästen och hundarna måste få ta den tid det behöver. 

Jag är bra på det jag gör och jag vill låta andra som är bra på att exempelvis göra träkåsor vara det och dem som är bra på att laga mat får vara det. Vi samarbetar med många lokala leverantörer av allt från filtar, renskinn, mat, till hundutrustning och reklamartiklar. På det här sättet vill jag inkludera fler att ta del av den reseanledningen som vi är här. Om jag inte kan få exakt det jag vill ha lokalt ska det totala avtrycket vägas in i inköp utifrån. 

Mitt mål med varje tur är att upplysa gästen om hur det kan vara. Skogshistoria. Samisk historia. Vad som händer i nutid. Min historia. Slädhundens historia. Jag vill gärna lära ut och jag vill göra det genom att visa hur det går till här hos mig.

Vi jobbar enligt FNs Globala mål i grunden. Vi strävar efter att erbjuda kunskap, jämlikhet och trygghet för både oss och gästerna. Hit till oss är alla välkomna! Kärleken till hundarna och naturen förenar oss!

Det jag skrivit ovan är en sammanfattning av hur jag tänker men naturligtvis får jag inte med alla nyanser. Om du som läser det här funderar på något så är du välkommen att skicka ett mail.

Här kommer också en rad länkar både till mina egna dokument som lite mer ingående beskriver vad jag gör men också till ställen med mer information över vårt stora område. 

Pinus Projektet hette det då vi jobbade med det. Skogsmuseet i Lycksele drog igång ett projekt för att föra skogsbolag och turismentreprenörer närmare varandra och för oss mynnade det ut i bra avtal för hur vi ska kunna bedriva turism i brukad skog runt om oss. Vi arrenderar våra spår av sveaskog för att på så sätt ha legitima avtal företag emellan. 

Kunskapsträdet är en annan del som kom till tack vare Pinus projektet och där kan du få massor av information om skogen i allmänhet. 

https://visaskogen.se/

Att vara en riktig Västerbottens upplevelse är för oss ett certifikat för vad vi gör och vad vi är, samtidigt är det en kvalitetsstämpel som du kan lita på då vi säger att vi är en mycket bra del av Västerbotten. Wild Lapland är certifierade Västerbotten Experience och här kan du läsa om flera andra. 

https://vasterbottenexperience.se/

Wild Lapland är godkänd av Nature’s Best som på ett ingående sätt vänder och vrider på hur vi gjort och vad vi gör och till slut kommer vi fram till vad som är bäst för naturen just här. Det är just det vi har gjort. Det vi gör kan vi stolt presentera som Nature’s Best! 

https://naturesbestsweden.com

Vi ser fram emot att höra ifrån dig

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt

Tillgänglighet & PrisTillgänglighet & Pris